In welke situaties kun je een beroep doen op rechtshulp?

02 Feb 2024

In welke situaties kun je een beroep doen op rechtshulp?

Een juridisch conflict kan zomaar ontstaan en altijd veel sneller dan dat het opgelost is. Meestal komen de betrokken partijen er onderling wel uit, maar het kan gebeuren dat zij helemaal vastlopen in het proces en samen niet meer tot een oplossing kunnen komen. In dat geval kun je een beroep doen op rechtshulp. Een jurist zal dan met jou naar de zaak kijken om te zien wat jij het beste kunt doen om dit conflict tot een goed einde te brengen. Wij geven je twee concrete voorbeelden van situaties die misschien op het eerste gezicht heel simpel lijken, maar die toch een specialist nodig hebben om tot een goed einde gebracht te kunnen worden. Tot slot zullen wij ook laten zien waar jij een jurist kunt vinden wanneer je die nodig hebt.

Voorbeeld 1: je krijgt een erfenis

Wie droomt er niet van: op een dag word je gebeld met de mededeling dat iemand die je niet eens heel goed kende, is overleden en dat die persoon alles aan jou nagelaten heeft. Je bent dolblij want een erfenis ontvangen dat wil iedereen toch wel? Er kan echter een addertje onder het gras zitten. Het is namelijk ook heel goed mogelijk dat je niet alleen geld en bezittingen erft, maar ook schulden. Aanvaard jij de erfenis klakkeloos, we noemen dat ‘zuiver’ aanvaarden, dan ben jij vervolgens ook verantwoordelijk voor de schulden van de overledene. Neem daarom altijd contact op met een jurist. Deze zal je waarschijnlijk aanraden om de erfenis beneficiair aanvaarden te gaan. Dat betekent dat je de erfenis onder voorwaarden aanneemt. Mocht blijken dat er forse schulden op je te wachten staan, dan kun je binnen drie maanden alsnog besluiten om de erfenis te verwerpen.

Voorbeeld 2: een geschil over de erfdienstbaarheid

Na lang zoeken heb je eindelijk je droomhuis gevonden: een prachtig huis met een enorme tuin. Echter, wanneer je de woning betrekt, blijkt dat de bewoners rondom je perceel allemaal over jouw perceel lopen om bij de openbare weg te komen. Dat had de makelaar je niet verteld. Je hebt nu dus altijd mensen in je tuin. Nu is het tijd om een jurist in te schakelen om te kijken hoe het met de erfdienstbaarheid zit. Deze zal uitzoeken of het het recht van de buren is om over je erf te lopen of dat het gemakzucht is die jij niet hoeft toe te staan. De jurist zal kijken naar wat wettelijk is vastgesteld en zal de situatie voor jou uitzoeken. Zo heb je snel duidelijkheid en voorkom je dat je in een groot conflict belandt met je buren.

Waar vind je een goede jurist? 

Heb jij een jurist nodig, kijk dan even op de site van je verzekeringsmaatschappij. Hier kun je rechtshulp on demand vinden (eenmalige hulp op juridisch gebied) maar je kunt ook een rechtsbijstandsverzekering afsluiten zodat je vaker de hulp van een jurist kunt inschakelen. Zo kun je over juridische problemen snel duidelijkheid krijgen.