4 redenen waarom je regelmatig naar de tandarts moet

21 May 2021

4 redenen waarom je regelmatig naar de tandarts moet

Sommigen van ons slaan de tandarts maar al te graag een keertje over. Uit angst, gebrek aan tijd, gebrek aan zin, of om geld te besparen. Maar voor je het weet, is je gebit al jaren niet door een professional gecontroleerd en dat kan nogal wat onverwachte gevolgen (en onnodige kosten) met zich meebrengen. Om je aan te moedigen, zetten we 4 belangrijke redenen voor een tandartscontrole op een rij. Ook lees je wanneer de kosten wel en niet gedekt worden vanuit je zorgverzekering.

Reden 1: De controle is soms kosteloos

De kosten die je bij de tandarts of mondhygiënist maakt, worden niet vergoed vanuit je basisverzekering. Als je een goed gebit hebt en meestal alleen voor een (half)jaarlijkse controle naar de tandarts gaat, dan heb je geen tandartsverzekering nodig. Verwacht je meer kosten te gaan maken? Dan kan een aanvullende tandartsverzekering handig zijn. Deze dekt de totale kosten voor je controle en probleemgerichte consulten. Andere behandelingen worden tot 80% gedekt.

Goed om te weten: heb je kinderen tot 18 jaar? Dan is de tandarts voor hen altijd gratis.

Reden 2: Je mondgezondheid beïnvloedt je hele lijf

Een slechte mondgezondheid kan je hele lijf ziek maken. Gebitsproblemen kunnen namelijk leiden tot een grotere kans op ernstige gezondheidsproblemen. Denk aan longontsteking, aderverkalking, hart- en vaatziekten en zelfs hersenaandoeningen, zoals dementie. Daarom is het belangrijk om je periodieke controle niet uit te stellen. Ook als je geen klachten hebt, want bij sommige beginnende gebitsproblemen kan het even duren voordat je er iets van merkt. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Reden 3: Je voorkomt er duurdere ingrepen mee

Met een regelmatige check verklein je dus de kans dat beginnende gaatjes en andere gebitsproblemen erger worden. Dat betekent ook dat je minder risico loopt op onverwachte kosten. Een simpele ingreep, zoals het vullen van een gaatje, is namelijk een stuk goedkoper dan het behandelen van een ernstig gebitsprobleem dat makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Reden 4: Angst is geen excuus meer

Moet je er niet aan denken om bij de tandarts of mondhygiënist in de stoel te liggen? Of heb je er na een slechte ervaring de brui aan gegeven? Weet dan dat je goed terecht kunt bij een angsttandarts. Deze tandartsen zijn speciaal opgeleid en beschikken over effectieve verdovende en kalmerende middelen. Ze gaan zeer zorgvuldig en vriendelijk te werk en behandelen dagelijks mensen met een ernstige tandartsfobie. Tijdens de behandeling luistert de tandarts aandachtig naar je zorgen en behoeften. Ook kun je bijvoorbeeld rustgevende achtergrondmuziek opzetten of een stopsignaal afspreken, voor als het je even teveel wordt. Kortom: reden genoeg om je bezoek niet langer op de lange baan te schuiven.