Zelf afwassen is toch veel leuker

19 Oct 2020

Zelf afwassen is toch veel leuker

Wat het ultieme vakantiegevoel is? Samen in een tentje op de camping. Eten van plastic borden en vervolgens op je slippers naar het kleine gebouwtje met de douches, toiletten en aparte afwasruimte. Of gezellig in een bungalow. Ook daar kennen we de luxe van een vaatwasser niet. Maar wat maakt het uit? We hebben vakantie, we genieten van de omgeving en van elkaar en we vinden het misschien heel stiekem zelfs leuk om samen af te wassen. Waarom doen we dit thuis dan niet?

De luxe van een vaatwasser

Zodra we thuis komen begint het leven van alledag weer. Stress voert de boventoon. We moeten werken, de kinderen moeten naar school en ’s avonds moet het eten weer op tijd op tafel staan. Ons leven bestaat blijkbaar uit moeten, moeten, moeten. En dan is een vaatwasser toch wel heel handig. Je zet vakkundig de vuile vaat erin, voorziet het klepje van een vaatwastablet, drukt op de knop en klaar is Kees. Na een paar uur komt je vaat er weer als nieuw uit. Dat is toch wel heel luxe. Maar tegelijkertijd is het ook een aanslag op je portemonnee.

Dagje rust voor je vaatwasser

We willen allemaal energie besparen. We zoeken een goedkope energieleverancier, proberen zo kort mogelijk te douchen en zetten de verwarming wat lager. Dit zijn inderdaad goede maatregelen, maar de vaatwasser vergeten we vaak. En dat, terwijl het een grote energieslurper is. Bovendien komt het nogal eens voor dat een vaatwasser verkeerd wordt ingeruimd, waardoor er veel minder vaat in staat dan eigenlijk mogelijk is. Sommige mensen draaien hun vaatwasser zelfs meerdere keren op een dag.

Daarom: gun je vaatwasser eens een dagje rust. Maar jezelf ook. Ga lekker afwassen. Niet alleen, maar met je partner, met vrienden of met je kinderen. Geniet van het warme sop en de verhalen die ontstaan. En je zult zien: zomaar ineens zijn we weer oprecht geïnteresseerd in elkaars bezigheden. Voor je het weet is de afwas gedaan en zijn we weer een stukje nader tot elkaar gekomen.

Energie van energie besparen

Het betekent nu natuurlijk niet dat je je vaatwasser maar aan de straat moet zetten. Natuurlijk blijft een vaatwasser een goede uitvinding. Maar wanneer je probeert grote dingen als pannen en schalen zelf af te wassen, gaat je vaatwasser minstens een dag langer mee. Je zult zien dat je energierekening een stuk lager zal uitvallen. En daar krijg jij weer energie van.