Hoe staat het met de artiesten in Nederland?

17 Oct 2020

Hoe staat het met de artiesten in Nederland?

In deze tijd van Idols, Popstars, Holland Got Talent, The Voice, enz. wordt er steeds meer zangtalent ontdekt in Nederland. Van al die shows is er natuurlijk maar 1 winnaar en dan nog is het maar de vraag, of het een artiest van formaat gaat worden. Maar door de goede kijkcijfers van deze programma’s blijven de kandidaten goed hangen in de herinnering van het publiek waardoor ze dus een zekere bekendheid krijgen en daardoor ook hun geld kunnen verdienen in artiestenland. Ze zijn goedkoper dan de echte topartiesten maar kunnen een avondvullend programma en een gala, feest of evenement dragen.

Managers en artiestenbureaus

Natuurlijk gaat dat niet ongemerkt voorbij aan de diverse artiestenbureaus en managers van popmuzikanten. Ze sluiten een contract af met artiesten waarbij ze meestal een deel van hun opbrengsten als gage ontvangen. Maar ze regelen dan ook vaak alles, ze regelen de boekingen voor de artiest, hun salaris, de accommodatie, vervoer, enz. In die zin kan een dergelijke relatie tussen artiestenbureau en artiesten een goede Win Win situatie opleveren. En zeker nu de cd-verkoop zo enorm achteruit is gegaan, is het dus moeilijk voor artiesten om hun brood te verdienen en zijn live optredens en dus ook een goed artiestenbureau dus zeer belangrijk geworden om de kost te kunnen verdienen met optredens.

Artiest boeken

Als u een feest een extra leuk randje wilt geven of meer mensen naar een bepaald evenement wilt trekken dan kunt u dus via de diverse artiestenbureaus (online) een artiest boeken. Let er daarbij wel op dat hoe bekender de artiest in kwestie is, des te meer geld u voor zijn of haar optreden moet betalen. Maar het voordeel van een dergelijk bureau is wel dat u alle zorgen uit handen worden genomen tot de verlichting van het podium aan toe. Heeft u bijvoorbeeld een strandtent dan is het een uitstekende promotie voor u club om bijvoorbeeld aan het begin van het strandseizoen een leuke, populaire artiest te laten zingen op het openingsfeest van uw strandclub.