Hoe bepaal ik de waarde van mijn auto?

19 Oct 2020

Hoe bepaal ik de waarde van mijn auto?

Het is iets waar we allemaal tegenaan lopen tijdens de verkoop van onze mooie bolides en speciaal daarom krijg je hierbij een eenvoudige uitleg over hoe je zelf de juiste waarde kunt bepalen.

De grootste fout die wij met z’n allen maken is kijken bij autobedrijven waarvoor hetzelfde type te koop staat. Hiermee creëren we een verwachtingspatroon die veel te hoog ligt waardoor het uiteindelijk heel lang gaat duren voordat je je auto verkocht hebt en sterker nog, je krijgt veel minder dan je gehoopt had. Ik zal uitleggen waarom.

Autobedrijven kunnen nou eenmaal veel meer vragen dan particulieren. Gemiddeld zit er zo’n € 1500 marge op de auto van een autobedrijf. Gemiddeld, dus dan hebben we het over de “Jan Modaal” auto’s. Die 1500 lijkt heel veel maar waar wij met z’n allen geen rekening mee houden is dat een autobedrijf helemaal geen 1500 aan zo’n auto verdient.

De eigenaar van een autobedrijf moet rekening houden met een aantal belangrijke zaken die allemaal bij de vraagprijs in zitten zoals;
– garantie
– afschrijving
– inruil auto (gebruikt marge voor een goede inruilprijs)
– showroom klaar kosten (poetsen)
– pand kosten
– personeel kosten
– marketing kosten
– kopjes koffie ?

Dus als een autobedrijf bijvoorbeeld 8000 vraagt voor een auto, dan houdt hij onderaan de streep gemiddeld 300 winst over. En daar gaat ook nog eens een deel van naar belasting. Hij krijgt dus uiteindelijk maar 6800 voor die auto en wij maar zeuren als iemand 100 Euro gaat pingelen.

Je kunt dus nooit zoveel vragen als een autobedrijf want een autobedrijf krijgt ook niet de vraagprijs.

Bepaal je waarde door te kijken waarvoor ze te koop staan op gaspedaal.nl. Vergelijk de eerste tien auto’s met die van jou en ga 500 onder de gemiddelde prijs van een dealer zitten. Zo hou je nog 500 over om te onderhandelen met de koper en kom je op de echte waarde van je auto. Vraagt een dealer 8000, dan vraag jij 7500. Zo simpel is een auto verkopen.